Децата консумират все повече свръхпреработени храни, а това вреди на здравето, растежа и психиката им. До този извод стига доклад на УНИЦЕФ, посветен на ролята на т.нар. свръхпреработени продукти в ежедневието на децата и младежите. Докладът се основава на наскоро публикувана поредица от проучвания в медицинското списание The Lancet, пише германската обществена медия АРД.
Свръхпреработените храни често представляват комбинация от захар, сол, нездравословни мазнини, промишлени нишестета и множество добавки като емулгатори, оцветители или ароматизатори. Според доклада, много деца по целия свят се сблъскват с тях още в първите години от живота си.
От тези храни се печели, но те не са подходящи за деца
Много от промишлено произведените добавки са силно преработени, а дори и малките деца, живеещи в крайна бедност, често консумират сладки напитки: в 11-те страни, включени в изследването, това се отнася за между 10 и 35 процента от децата под петгодишна възраст. С напредването на възрастта консумацията нараства: 60 процента от тийнейджърите консумират сладко поне веднъж на ден. В много индустриални страни повече от половината от дневния калориен прием идва именно от свръхпреработени храни, посочва германската обществена медия.
Целта на производителите е една: децата да консумират техните храни отново и отново. Според анализа на УНИЦЕФ тези храни са печеливши за индустрията, но не са подходящи за деца. Съставките променят текстурата и удължават срока на годност. Те имат за цел да направят закуските, зърнените храни, киселото мляко или готовите ястия толкова меки, сладки или ароматни, че да са възможно най-лесни за консумация и децата да ги искат отново и отново. Но твърде голямото количество захар уврежда не само зъбите, а и метаболизма : предизвиква силно отделяне на инсулин в организма, което благоприятства натрупването на мазнини и в дългосрочен план увеличава риска от диабет. Според УНИЦЕФ от 2000 година насам делът на децата и юношите с наднормено тегло се е удвоил : през 2025-а за първи път децата с наднормено тегло са били повече от тези с тегло под нормата.
Хем с наднормено тегло, хем недохранени
От друга страна, прекалено голямото количество сол повишава риска от високо кръвно налягане и натоварва бъбреците - особено при децата, посочват от УНИЦЕФ. Рафинираните нишестета водят до бързо покачване и следващ бърз спад на кръвната захар, а това стимулира апетита. Емулгаторите могат да нарушат микробиома на децата и да предизвикат възпаления.
Ефектът е двоен, се казва в доклада: свръхпреработените храни водят до наднормено тегло, защото съдържат много калории и са лесни за консумация. Но те водят и до недохранване, защото съдържат твърде малко витамини и минерали и изместват пълноценните храни. Проучвания показват и връзка с хронични нарушения в растежа, депресия, хиперактивност и проблеми с успеха в училище.
Евтините захарни изделия излизат скъпо
Въпреки че свръхпреработените храни често изглеждат евтини на касата в супермаркета, в дългосрочен план те излизат скъпо : за много семейства разходите по-късно се увеличават косвено поради по-честите посещения при лекар, по-високите разходи за лекарства и заболяванията, свързани с лошото хранене.
Проблемът не се дължи на погрешните решения на отделни семейства, пише УНИЦЕФ, а на агресивния маркетинг и на доминираната от корпорациите хранителна среда. По-голямата част от младежите по света постоянно виждат реклами за безалкохолни напитки, закуски или бързо хранене.
Училищата, спортните съоръжения и детските градини пък често са затрупани от спонсорски договори със свръхпреработени продукти. Според УНИЦЕФ, възможни решения биха могли да бъдат цялостното прекратяване на рекламите на този вид продукти , ясните предупреждения върху опаковките им, както и последователната забрана на свръхпреработените храни и спонсорството в училищата, посочва още АРД.
Автор: Мартин Ганзлмайер (ARD)
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Др.Тодор Живков 🇧🇬
17:22 21.12.2025
2 Фен
17:23 21.12.2025
3 Ивелин Михайлов
Коментиран от #4, #18
17:25 21.12.2025
4 Др.Тодор Живков 🇧🇬
До коментар #3 от "Ивелин Михайлов":
По мое време имаше БДС и се спазваше.Коментиран от #11
17:27 21.12.2025
5 Това са
17:30 21.12.2025
6 При социализма
Коментиран от #12, #16
17:37 21.12.2025
7 Някой
Иначе, суперпреработените храни са адски вредни за всички. Но корпорациите печелят от това. Първо, правят супер печалба от това самата суперпреработена храна. 200-300% над реалната ѝ стойност. Второ - когато консумиращите заболеят, те отиват на кекар. Пак пеели бизнеса - голяма част от болниците по света са частни - особено в ЕС и САЩ. После, за треиране на заболяванията се изписват медиканменти, които са също с къпи и с големи надценки. Последните са по-високи дори и от тези на суперпреработената храна.
Излиза, че по цялата верига печелят частните корпорации. Те нямат морал - с пълно съзнание убиват хората с продуктите си. Новажното е да има още милиарди постъпления в корпорациите - това са милиони бонуси за хората по високите позиции. А те им трябва - за нов самолет, нова яхта, частен тропически остров...
17:45 21.12.2025
8 Еми
17:53 21.12.2025
9 "Злобното Джуджи"
Спомнете си научно фантастичния филм
" Soilent Green", 1975 където се говореше за преработка на човешки остатъци в "зелени кубчета" с висока хранителна стойност за останалото население.........
Коментиран от #10
17:54 21.12.2025
10 "Злобното Джуджи"
До коментар #9 от ""Злобното Джуджи"":
сооори"Soilent Green" не 1975, 1973
17:59 21.12.2025
11 И майките си хранеха децата
До коментар #4 от "Др.Тодор Живков 🇧🇬":
С приготвена от тях храна от български продуктиСегашните майки масово дават на деца и под две години от тези отровни храни
Такова е поколението
Безотговорно и мързеливо
Не посветено
Няма просвета по въпроса за храненето на децата
Няма контрол
Няма съвест а мързел и безхаберие
18:10 21.12.2025
12 Нямаш
До коментар #6 от "При социализма":
си на идея даже в какви количества са се ръсили торове и препарати. Даже зайците дивите бяха изчезнали от къра.Коментиран от #15
18:11 21.12.2025
13 Тома
Коментиран от #14
18:24 21.12.2025
14 Др.Тодор Живков 🇧🇬
До коментар #13 от "Тома":
Фирма производител на храни търси да назначи ХИМИК ,а не технолог .Защо ли??
18:27 21.12.2025
15 Хаха
До коментар #12 от "Нямаш":
И заради ръсенето с отрови и торове, средната възраст на пенсионерите пенсионирали се до 1997г стигна 90години.Ма отде дъ ги знаеш тия работи като до това време още не си бил плануван.
Коментиран от #20
18:35 21.12.2025
16 Също
До коментар #6 от "При социализма":
така ни закалиха добре, и с чернобилска радиация.18:37 21.12.2025
17 БАРС
Коментиран от #19
18:44 21.12.2025
18 СТИГА БЕ
До коментар #3 от "Ивелин Михайлов":
Ами КОРЕКОМ18:48 21.12.2025
19 Кой
До коментар #17 от "БАРС":
ще ти я работи тази работа. Това да не е зърно производство, дето се жъне с комбайн, и се товари с фадрома. Едно време ходеха учениците, за без пари по бригади. Освен това зеленчука иска поливане. Тука всичко е разсипано.18:54 21.12.2025
20 Една
До коментар #15 от "Хаха":
трета от тия пенсионери, цал живот работа не са барнали. Водеха ги по соца на щат, пък не знаеха откъде се влиза в цеха. Пък колко са пенсионирани и с първа категория. Разни спортистчета, дето не знаеха къде е рудника.18:58 21.12.2025